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왕고들빼기(선향 품종)을 4주 간격으로 파종하여, 4주동안 재배하여 어린잎(초장 10cm 이하)과 8주 동안 재배하여 성체(초장이 20±5cm) 상태에서 수확하였다. 수확직후 조사한 호흡률과 에틸렌 발생률은 모두 어린잎이성체보다 높았으며, DPPH 라디컬 소거능도 성체에 비해 어린잎에서 높았다. 잎의 L*, a*, b*값은 어린잎과 성체가 유의적인 차이를 보이지 않았고 엽록소 함량은 성체에서 높았다. 왕고들빼기 성체와 어린잎을 미세천공필름으로 포장하여 2oC, 8oC, 및 20oC에서 저장하였을때, 저장온도가 높을수록 생체중 감소율이 높았으며, 2oC와 8oC에서는 성체의 생체중 감소율이 낮았다. 저장중 패널테스트를 통해 진행한 외관상 품질도 저장온도가높을수록 빠르게 나빠졌다. 또한 외관상 품질이 3점을유지되었던 기간으로 계산한 저장수명은 성체가 2oC에서는 1.6일, 8oC에서는 1.4일, 그리고 20oC에서는 1.5일 어린잎보다 더 길었다. 저장 종료일 조사한 포장 내 산소 및 이산화탄소 농도는 대기 중 농도와 유사한 수준이었다. 저장 종료일의 엽록소 함량은 저장온도가 낮을수록 높게 유지되었고, 패널테스트로 조사한 이취는 어린잎에서 더 높은 수준이었다.


Lactuca indica L. (‘Seonhyang’) baby leaves were harvested after cultivation for 4 weeks (less than 10 cm plant height) and adults were cultivated for 8 weeks (20±5 cm plant height). The respiration rate and the ethylene production rate of Lactuca indica leaves were higher than those of the baby leaves but the DPPH radical scavenging ability was lower than baby leaves. The L*, a* and b* values did not show any significant difference between baby leaves and adult leaves but the chlorophyll content was higher in adult leaves. All adult and baby leaves of Lactuca indica were stored at 2oC, 8oC, and 20oC, respectively. The higher the storage temperature, the higher the fresh weight loss rate and weight loss rate of adult leaves was lower at 2oC and 8oC. The visual quality of Lactuca indica leaves were determined by the panel test during storage and it deteriorated faster as the storage temperature increased. The shelf life that calculated the period of maintaining higher than 3 points of visual quality was longer than 1.6 days at 2oC, 1.4 days at 8oC and 1.5 days at 20oC. The oxygen and carbon dioxide concentrations within the package of Lactuca indica leaves were similar to those in atmosphere. The chlorophyll content was maintained higher at lower storage temperature in the last storage day and the off-odor was higher in baby leaves than in the adult leaves of Lactuca indica L.