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자구 재배법을 통한 고랭지 양파의 생산 가능성을 검토하고자 일반 이식묘와 자구 크기에 따른 생산량를 비교하고 자구의 저장법에 따른 수량을 살펴보았다. 일반 이식묘와 자구의 생산성을 비교하고자 ‘히구마’와 ‘대관령1호’ 두 품종의 자구를 2001년에 생산하여 직경을 기준으로 세 집단으로 분류한 후 3개월간 4℃, 3개월간 28℃에 저장하여 2002년 진부에 파종한 결과 직경 11~20mm 자구는 이식묘와 수량에 있어 차이가 없었다. 또한 자구를 저온 저장 후 바로 정식할 경우는 구비대가 현저히 빨라지고 추대되어 수량이 감소하였다. 그러나 정식 전 28℃ 1개월간 저장하면 구비대가 빨라지는 현상과 추대 발생을 억제할 수 있었다. 따라서 고랭지 양파 재배시 직경 11~20mm 자구를 저온 저장 후 정식 전 최소한 1개월간 고온 처리한 후 정식하면 이식 육묘법을 충분히 대체할 수 있을 것으로 판단된다.


This study was conducted to investigate the feasibility of producing onion on highland using onion sets instead of transplanting. Onion sets of ‘Higuma’ and ‘Daegwallyung No. 1’ cultivars were produced in 2001 and divided into three groups by diameter. They were planted in Jinbu (37˚66'N, 600 m above sea level) together with transplants raised for 50 days in plastic film and the yield was investigated. Effect of storage temperature before planting was also examined with the 11~20 mm diameter sets of ‘Daegwallyung No.1’. Yield of ‘Higuma’ was higher than that of ‘Daegwallyung No.1’. There was no significant difference in yield between transplants and the sets with diameter of 11~20 mm. The onion sets without high temperature treatment, which were stored at 4℃ for 6 months before planting, started bulbing significantly earlier and bolted. However, the treatment of 28℃ for one month before planting prevented bolting and early bulb initiation. These results suggested that the sets with diameter of 11~20 mm can replace transplants in producing onion on highlands with similar yield. In this practice, the onion sets stored at low temperature during winter must be treated high temperature of around 28℃ at least for one month before planting.