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본 연구는 육계의 사육 밀도가 사양 성적, 혈액 구성, 면역 및 계육 품질에 미치는 영향을 조사하기 위해 실시하였다. 육계(Ross 308)를 385수를 공시하여 4개의 사육 밀도(26, 22, 19, 16 birds/m2)를 두어 완전 임의 배치하여 실험하였다. 사료와 물은 자유 급이하였다. 면역 글루불린(Ig) 및 corticosterone을 평가하였으며, 증체량, 혈액 성분 및 가슴육 품질을 분석하였다. 전체 사육 기간 동안 증체량, 사료 섭취량은 사육 밀도가 증가함에 따라 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 그러나, 초기에는 사육 밀도가 증가할수록 사료 섭취량이 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 백혈구, 적혈구, 혈소판 및 혈액 생화학 조성은 사육 밀도에 따라 유의적인 차이를 보이지 않았다. 스트레스 지표(H/L 비율 및 corticosterone), IgA, IgM은 사육 밀도간의 유의적인 차이를 보이지 않았으나, IgG는 사육 밀도가 증가할수록 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 육계 가슴육 pH, 보수력, 가열감량은 사육 밀도 간의 유의적인 차이를 보이지 않았으나, 전단력은 사육 밀도 16 birds/m2 처리구에서 유의적으로 높은 값을 나타내었다(P<0.05). 결론적으로 고밀도에서 체중이 유의적으로 감소하였으며, 16 birds/m2의 사육 밀도에서는 육계의 전단력과 육계의 IgG에 유의적인 차이를 나타내었다. 따라서 고밀도 사육은 지양해야 될 것으로 판단되며, 향후 다양한 연구가 필요할 것으로 사료된다.


The present experiment was conducted to evaluate the effect of stocking density on the growth performance, immune status, and meat quality of broilers. In total, 385 one-day-old Ross 308 broilers were randomly assigned to one of four distinct stocking densities: 26 birds/m2, 22 birds/m2, 19 birds/m2, and 16 birds/m2. They were fed the diet ad libitum for 5 weeks. Immunoglobulin (Ig) and corticosterone levels were evaluated, and growth performance, blood parameters, and breast meat quality were determined. It was observed that the weight gain and feed intake of growers (21∼35 d) and broilers (0∼35 d) were significantly reduced as the stocking density increased (P<0.05). However, the feed intake of starters (0∼21 d) significantly increased as the stocking density increased (P<0.05). There were no significant differences in the biochemical profiles among the four different stock densities. Furthermore, no significant differences were observed in the stress parameters: (heterophils / lymphocytes ratio and corticosterone), IgA, and IgM; however, IgG significantly increased with stocking density (P<0.05). The pH, water holding capacity, and cooking loss of the muscle were all unaffected by the stocking density, but the shear force (tenderness) increased slightly as the density increased. The findings of this study suggest that a lower stocking density (16 birds/m2) significantly improved the shear force of breast meat and IgG in broilers.