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목적: 본 연구는 Lactobacillus plantarum J2K-27 (L. Plantarum J2K-27) 유산균을 발효한 폴리하이드록시산(PHA)의 변화를 분석하고 그 효능을 통해 화장품 소재로서 가능성을 확인해보았다. 방법:L. Plantarum J2K-27 균주를 이용한 PHA의 발효에 의한성분변화를 확인하고자 고성능 액체 크로마토그래피(HPLC) 분석을 진행하였다. 발효된 PHA의 항산화 효능 및 세포생존율을 측정하고 히알루론산 및 프로콜라겐 type 1 생성량 측정을 통해 화장품 소재로 가능성을 확인하였다. 결과: HPLC 분석 결과, 발효된PHA는 락토바이오닉산(lactobionic acid)과 젖산(lactic acid)의 성분을 생성하는 것을 확인할 수 있었다. 또한, 발효된 PHA는 농도의존적으로 항산화 효과를 나타내었으며, 세포 독성이 없는 농도에서 프로콜라겐 및 히알루론산의 생성량이 농도 의존적으로 증가하는 것이 확인 되었다. 결론: 본 연구 결과를 종합하여, L. Plantarum J2K-27 균주를 이용한 PHA는 lactobionic acid과 lactic acid 의 성분을 생성하면서 기능성 화장품 소재로서 가능성이 있음을 확인하였다.


Purpose: This study aimed to investigate the characteristics of fermented poly hydroxyl acid (F-PHA) using the Lactobacillus plantarum J2K-27 strain, and identify the applicability of its biological compounds. Methods: F-PHA was analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) to identify its active compounds. Furthermore, the radical scavenging activities were evaluated for F-PHA. The cell viability and expression of procollagen type 1 and hyaluronic acid were investigated. Results: Changes in F-PHA represented the increase of lactobionic acid and lactic acid after fermentation. F-PHA increased radical scavenging activity in a dose￾dependent manner. After fermentation, F-PHA was confirmed to increase the expression of procollagen type 1 synthesis and hyaluronic acid without cytotoxicity. Conclusion: These results confirmed that F-PHA shows generally higher activities functional cosmetic material.


目的: 本研究旨在研究植物乳杆菌J2K-27菌株的发酵多羟基酸(F-PHA)的特性,并确定其生物化合物的适用性。 方法: 使用高效液相色谱(HPLC)分析F-PHA,以确定其活性化合物。此外,测量了发酵的PHA的抗氧化功效和细 胞活力,并且通过测量所产生的透明质酸和1型胶原原的量来确认了作为化妆品材料的潜力。结果: HPLC分析的 结果,证实了发酵的PHA产生了乳糖酸和乳酸的组分。另外,发酵的PHA以浓度依赖性方式显示抗氧化作用, 并且证实了在没有细胞毒性的浓度下前胶原蛋白和透明质酸的产生量以浓度依赖性方式增加。结论: 这些结果证 实了使用L.Plantarum J2K-27菌株的PHA在生产乳糖酸和乳酸的组分方面具有作为功能性化妆品材料的潜力。