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연구배경: 본 연구는 간접흡연 노출과 혈당 이상(dysglycemia)과의연관성을 밝혀보고자 하였다. 방법: 본 연구는 제7차 국민건강영양조사(2016)의 데이터를 이용하여 19세 이상의 성인 4,417명(간접흡연 노출군 1,103명, 간접흡연 비노출군 3,314명)을 대상으로 한 단면연구로 진행되었다. 간접흡연 노출은 가정, 직장, 공공장소에서 간접흡연에 노출이 된 적이 있는지에 대한 설문과 요중 코티닌 농도로 확인되었다. 또한 간접흡연군을요중 코티닌 농도에 따른 5분위로 나누어 분석하였으며, 간접흡연노출과 혈당 이상(공복혈당≥100 mg/dL 혹은 당화혈색소≥5.7%)간의연관성을 살펴보기 위해 로지스틱 회귀분석을 시행하였다. 결과: 본 연구에서 여러 교란변수들을 보정한 모델에서 간접흡연노출군은 간접흡연 비노출군에 비해 혈당 이상의 오즈비가 높게 나타났지만, 통계적으로 유의하지는 않았다(odds ratio, 1.176; 95%confidence interval, 0.985–1.405; P=0.074). 남성에서 간접흡연 노출군은 간접흡연 비노출군에 비해 공복혈당이 더 높게 나타났다(oddsratio, 1.274; 95% confidence interval, 1.014–1.600). 간접흡연 노출군에서 요중 코티닌 농도가 더 높은 하위그룹에서 혈당 이상의 위험성이더 크게 나타났다. 결론: 간접흡연에 노출된 정도가 심할수록 혈당 이상의 위험성이크게 나타나는 것으로 보인다.


Background: This study aimed to investigate the association between the exposure to secondhand smoke (SHS) and dysglycemia. Methods: This cross-sectional study included a total of 4,417 adults (1,103 with SHS exposure, 3,314 without it) aged 19 years old or older, using datafrom the 7th Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Exposure to SHS at home and/or at workplace and/or public space wasassessed by a self-reported questionnaire and corroborated by urine cotinine levels. In addition, the SHS group subjects were subdivided into fivegroups according to the urine cotinine level. The associations between SHS and dysglycemia (fasting blood glucose ≥100 mg/dL or HbA1c ≥5.7%)were examined using logistic regression analyses. Results: After adjusting for covariates, the SHS group showed higher odds ratio for dysglycemia than the non-exposed SHS group, although therelationship was not significant (odds ratio, 1.176; 95% confidence interval, 0.985–1.405; P=0.074). The SHS group showed a higher fasting plasmaglucose level in men than the non-exposed group (odds ratio, 1.274; 95% confidence interval, 1.014–1.600; P=0.038). In addition, the risk ofdysglycemia was high in subgroups of higher urine cotinine concentration in the SHS group. Conclusion: Dysglycemia is correlated with the degree of exposure to secondhand smoke.