초록 열기/닫기 버튼

연구배경: 만성폐쇄성폐질환 환자는 호흡근의 에너지 소비량 증가로 건강한 사람과 비교하였을 때 에너지 요구량이 증가하며, 영양부족과 체중감소가 발생하기 쉽다. 본 연구에서는 비 COPD 군과COPD 군의 영양 상태를 비교하여 평가하고 한국인 환자에서의COPD 유무와 영양 섭취 사이의 연관성을 확인하고자 하였다. 방법: 2007년부터 2015년까지 시행된 제4–6기 국민건강영양조사 자료를 기반으로 하여 만 40세에서 79세까지의 성인을 대상으로 폐기능 검사 결과에 따라 COPD 군과 비 COPD 군으로 나누었다. 24시간 회상법에 의해 조사된 식품섭취조사 자료를 이용하여 각 군에서의 영양섭취 실태를 비교하였고, 2015 한국인 영양소 섭취 기준에 따라 각 영양소를 EAR 미만으로 섭취한 군과 이상으로 섭취한 군으로 나누어 COPD 오즈비와의 연관성에 관하여 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 결과: 비 COPD 군에 비하여 COPD 군에서 단백질, 지방, 비타민 A,카로틴, 레티놀, 비타민 C, 비타민 B1, 비타민 B2, 니아신, 칼슘, 인,나트륨, 칼륨 섭취량이 유의하게 낮음을 확인할 수 있었다. 또한 나이, 성별, BMI, 가구수입, 흡연 여부, 총 에너지 섭취량을 보정변수로 하여 로지스틱 회귀분석을 시행하였을 때 비타민 C를 EAR 미만으로 섭취한 군에 비하여 EAR 이상으로 섭취한 군에서 COPD 오즈비가 낮음을 확인할 수 있었다. 결론: 본 연구결과 비타민 C를 EAR 미만으로 섭취한 군에 비하여EAR 이상으로 섭취한 군에서 COPD 오즈비가 감소하는 것으로 나타났다(0.887배, P=0.044).


Background: Patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) spend higher energy in breathing than healthy individuals. Largely owing tothis, advanced COPD patients are prone to be in a state of undernutrition and thus commonly undergo weight loss during an exacerbation. Thisstudy was designed to statistically assess the association between COPD risk and nutritional intake in Korean patients. Methods: We analyzed the data of 19,893 individuals aged 40–79 years. The COPD and non-COPD groups were determined based on the results ofpulmonary function test. The dietary intake of the subjects was estimated from nutritional intake survey using a 24-hour dietary recall method. Logistic regression was used to compare the odds ratio for COPD risk in those who had intake of each nutrient between two conditions, above theestimated average requirement (EAR) and below the EAR. Results: The COPD group showed significantly lower level of intake of most nutrients, including protein, fat, vitamins, and minerals. The proportion ofundernutrition state defined by nutrient intake below the EAR was higher in the COPD group than in the non-COPD group. Therefore, we found asignificant reduction in COPD risk in a group taking vitamin C above the EAR compared to those taking vitamin C below the EAR. Conclusion: Our study provides solid statistical evidence for the tendency of less intake of nutrients in the COPD group compared to the non-COPDgroup in Korea. The statistical analyses of the beneficial effect of each nutrient revealed that antioxidants, particularly vitamin C, appeared to beassociated with decrease risk of COPD.