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연구배경: 2020년 3월 11일 세계보건기구에서는 코로나바이러스 감염증-19 (COVID-19)의 세계적인 대유행을 선언하였고 이후 국내에서도 ‘사회적 거리두기’를 표방한 봉쇄령을 강화하며 위기 대응 단계를 조정해왔다. COVID-19 봉쇄정책 이후의 체중 증가에 대한 주관적 설문조사는 다수 진행된 바 있으나, 실제적으로 체질량지수(BMI)라는 객관적인 척도를 이용한 체중 증가 정도에 대한 연구는부재하여 COVID-19 전후 BMI 변화를 객관적 수치로 확인하고 더나아가 대사증후군 유병률의 변화를 확인하고자 하였다. 방법: 본 연구는 2019년 1월 1일부터 2020년 11월 30일까지 한 대학병원 건강검진센터를 매년 방문했던 수진자 중에서 2020년 검진시기가 4월 이후인 20세 이상 성인 남녀 1,867명을 대상으로 하였다. 대사증후군의 진단 기준은 National Cholesterol Education Program -Adult Treatment Panel 3 개정판에서 제시하고 있는 것을 기본으로하였으며, COVID-19 대유행 전후 BMI의 변화 및 대사증후군 유병률 변화를 확인하였다. 결과: COVID-19 대유행 전후 BMI 및 대사증후군 유병률은 통계적으로 유의미한 변화가 없었다. 대사증후군 구성 요소 중 수축기 혈압(P=0.048), 이완기 혈압(P=0.005) 및 고밀도지단백콜레스테롤(P<0.001)은 상승된 결과 를 보였고, 공복 혈당은 감소하였다(P<0.001). 결론: COVID-19 대유행 전후의 BMI 변화는 의미 있는 차이를 보이지 않았으며, 대사증후군의 세부 영역 변수인 혈압, 고밀도지단백콜레스테롤의 증가 및 공복 혈당의 감소는 통계적으로 의미 있는 상관관계를 보였다.


Background: On March 11, 2020, the World Health Organization declared the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak a global pandemic. Sincethen, South Korea has responded to the crisis by enforcing a lockdown with the slogan of ‘Social distancing’. Various surveys have examined post-COVID-19 lockdown weight change, with a number of participants showing weight gain. In the present study, we aimed to evaluate changes inbody mass index (BMI) and the prevalence of metabolic syndrome before and after the COVID-19 pandemic. Methods: This study was conducted from January 1, 2019 to November 30, 2020 among individuals who visited the health promotion center at auniversity hospital every year. The participants included 1,867 male and female aged 20 years or older. The t-test and chi-square test were used toinvestigate changes in BMI and the prevalence of metabolic syndrome before and after the COVID-19 pandemic. Results: There were no statistically significant changes in BMI or the prevalence of metabolic syndrome before and after the COVID-19 pandemic. However, after the outbreak of coronavirus infection, systolic blood pressure (P=0.048), diastolic blood pressure (P=0.005), and high-densitylipoprotein cholesterol (P<0.001) among the metabolic syndrome components increased, and fasting blood sugar decreased (P<0.001). Conclusion: There was no significant difference in BMI and the prevalence of metabolic syndrome before and after the COVID-19 pandemic.