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본 연구에서는 현 영양표시제도가 한국인의 식생활에 제공할 수 있는 영양정보의 범위가 어느 정도인지 살펴보기 위해, 한국인의 전체 식품 및 영양소 섭취량 중 의무영양표시대상 식품을 통해 섭취하는 식품 및 영양소 섭취 현황을 살펴보고자 했다. 이를 위해 국민건강영양조사 제6기 1차년도(2013년)의 식품섭취조사 원자료를 이용하여 1단계로 우리 국민이 섭취한 모든 식품을 의무영양표시대상 식품과 비대상 식품으로 구분하고, 2단계로 가공식품여부와 의무영양표시대상 여부에 따라 4가지 유형으로 구분하여, 1일 총 식품 및 영양소 섭취량 중 각 식품유형으로부터 섭취하는 식품및 영양소 함량과 비율을 분석하였다. 또한 4가지 식품 유형으로부터의 영양소 섭취 비율이 연령군 간 차이가 있는지를분석하였다. 그 결과 1일 식품 섭취량 1,544 g/day 중 의무영양표시 대상 가공식품 섭취량은 384 g/day로 전체 식품섭취량의 1/4, 가공식품 섭취량의 1/2 수준인 것으로 분석되었으며, 1일 영양섭취량 중 의무영양표시대상 식품으로부터 섭취하는 영양소(에너지, 탄수화물, 단백질, 지방, 포화지방, 나트륨)의 비율은 18.1%~47.4% 범위로, 의무영양표시로 제공받을 수 있는 정보의 비율이 높지 않은 것으로 나타났다. 또한 연령이 증가함에 따라 의무영양표시대상 식품으로부터 섭취하는 식품 및 영양소 비율은 더욱 감소하는 것으로 분석되었다. 우리나라 국민들이 충분한 영양정보를 바탕으로 식품을 선택하고 건강한 식생활을 실천하도록 유도하기 위해서는 의무영양표시 대상 식품을 확대하고 현 추진중인 급식 및 외식의 영양표시제도를 보다 확대하여 폭넓은영양정보를 보다 손쉽게 제공받을 수 있는 환경을 만드는 것이 필요하다고 판단되며 본 연구가 향후 영양표시제도의 확대와 발전방안 연구를 위한 기반정보를 제공할 수 있을 것이라 기대된다.


Objectives: The purpose of this study was to examine the coverage of the current mandatory nutrition labeling system on the nutrient intake of Koreans. Methods: KNHANES dietary intake data (2013) of 7,242 subjects were used in the analysis. KNHANES dietary intake data were collected by a 24-hour recall method by trained dietitians. For analysis, all food items consumed by the subjects were classified into two groups (foods with mandatory labeling and other foods). In the next step, all food items were reclassified into four groups according to the food type and nutrition labeling regulations: raw material food, processed food of raw material characteristics, processed foods without mandatory labeling, and processed foods with mandatory labeling. The intake of energy and five nutrients (carbohydrate, protein, fat, saturated fat, and sodium) of subjects from each food group were analyzed to determine the coverage of the mandatory nutrition labeling system among the total nutrient intake of Koreans. Results: The average intake of foods with mandatory labeling were 384g/day, which was approximately one quarter of the total daily food intake (1,544 g/day). The proportion of energy and five nutrients intake from foods with mandatory labeling was 18.1%~47.4%. The average food intake from the 4 food groups were 745 g/day (48.3%) for the raw food materials, 54 g/day (3.5%) for the processed food of raw material characteristics, 391 g/day (25.3%) for the processed foods without mandatory labeling, and 354 g/day (22.9%) for the processed foods with mandatory labeling. Conclusions: Although nutrition labeling is a useful tool for providing nutritional information to consumers, the coverage of current mandatory nutrition labeling system on daily nutrient intake of the Korean population is not high. To encourage informed choices and improve healthy eating habits of the Korean population, the nutrition labeling system should be expanded to include more food items and foodservice menus.


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nutrition labeling, processed food, dietary intake, Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES)