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본 연구는 국민건강영양조사 제6기(2013-2015) 식품섭취조사를 완료한 1세 이상 20,671명의 콜레스테롤 섭취수준을 분석하였고, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 한국인의 1일 콜레스테롤 평균 섭취량은 261.3 mg이었고, 남자의 섭취량은 303.5 mg으로 여자의 섭취량인219.1 mg 보다 높았다. 콜레스테롤 섭취량은 19-29세에서 329.3 mg으로 가장 높았고, 12-18세, 30-49세에서도 300 mg이 넘는 수준으로 젊은 연령군의 콜레스테롤 섭취량이 높았다. 콜레스테롤 섭취량은 읍면지역에 비해 동지역에서 높았고 소득수준이 높은 군에서 높은 경향을 보였다. 2. 성인(19세 이상) 중 콜레스테롤을 목표섭취량인 300 mg 이상 섭취한 사람의 분율은 31.3%였다. 콜레스테롤 목표섭취량 이상 섭취자 분율은 남자, 19-29세 연령군, 소득수준이 높은 군에서 높았고 이들은 콜레스테롤 섭취량이 높았던 군과 일치하였다. 3. 연령과 상관없이 난류를 통해 콜레스테롤을 가장 많이섭취하였고 난류와 함께 육류, 어패류, 곡류, 우유류 식품을통하여 콜레스테롤을 주로 섭취하였으며, 연령이 증가할수록 어패류군 식품의 기여율이 증가하는 경향을 보였다. 콜레스테롤 섭취량의 주요 급원 식품은 달걀, 닭고기, 돼지고기, 오징어, 소고기, 빵이었으며, 달걀로 총 콜레스테롤 섭취량의43.9%를 섭취하였다. 이상의 결과를 종합하면 한국인의 콜레스테롤 평균 섭취량은 콜레스테롤 목표섭취량 이하이지만 12-49세 젊은 연령군의 콜레스테롤 평균 섭취량이 300 mg을 초과하는 수준이기 때문에 콜레스테롤 섭취 수준과 관련 건강요인에 대한지속적인 감시가 필요할 것으로 보인다.


Objectives: The aim of the study was to assess the intake of dietary cholesterol and its major food sources in the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES). Methods: A total of 20,671 nationally representative sample who had 24-hour recall data from the KNHANES VI (2013-2015) was included in this study. Mean cholesterol intake and the prevalence of subjects with cholesterol intake over the Intake Goal of the Dietary Reference Intakes (DRIs) for Koreans were analyzed. Intakes of cholesterol by food groups or each food were calculated to find out the major food sources for cholesterol intake in Koreans. Results: The mean dietary cholesterol intake was 261.3 mg, which was higher in men (303.5 mg) compared to women (219.1 mg). Dietary cholesterol intake and the prevalence of subjects with cholesterol intake over the Intake Goal of DRIs were the highest in the 19-29 year old group. The eggs was the first major food group source for cholesterol intake in all age groups. Major food sources for cholesterol intake among Korean were egg, chicken, pork, squid and beef, which contributed 66.9% to total cholesterol intake. Conclusions: Although the mean dietary cholesterol intake was under 300 mg, the prevalence of subjects with cholesterol intake over the Intake Goal of DRIs was about 30% in adults. Because both the mean intake and the prevalence of subjects with cholesterol intake over the Intake Goal of DRIs were higher in young adult groups, the dietary cholesterol intake was expected to be increased.


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dietary cholesterol, intake, food source, KNHANES