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본 연구는 빅카인즈(Bigkinds)를 활용하여, 최근 5년(2016~2020)간 뉴스 빅데이터의 연도별 베이커리 성분 변화에 대한 분석을 진행하였다. 베이커리 관련 트렌드는 성분을 중심으로 변화하고 있었고 COVID-19(Corona Virus Disease-19)발생 전인 2016~2019년에는 베이커리 제품에 대한 맛, 재료, 영양, 성분 및 신선도와 관련된 키워드가 많이 나타났고, 2020년부터 언택트(Untact)문화가 자리잡으면서 ‘구독서비스’, ‘HMR(Home Meal Replacement)’와 관련된 키워드가 새롭게 등장하였다. 본 연구에서는 뉴스 빅데이터를 분석하고, 1인가구 증가와 더불어 간편식을 추구하는 현상에서 사람들이 웰니스(Wellness)를 위해 베이커리 소비패턴이 어떻게 변화하는지 조사하였다. 연구 결과, COVID-19전에는 비건, 채식주의 등의 친환경적인 소비패턴으로 사람들이 건강 증진을 위한 것으로 나타났고 COVID-19이후, 폴리페놀, 면역력 증진 등 예방 차원에서의 소비패턴을 보였다. 또한, 도출된 키워드들에 대하여 전문가 인터뷰를 통해 결과를 재검증했다. 본 연구를 통해 기존 빅데이터 분석 툴(Tool)이나 프로그램(Program)을 설치하지 않아도 다양한 분야에서 빅카인즈를 통해 용이하고 신속하게 대용량의 빅데이터를 분석하고 인사이트를 얻을 수 있다는 점에서 실무적 시사점을 도출하였다.


This study aims to analyze the components of bakery products by year using a news big data system called 'Bigkinds' over the last five years(2016~2020). Keywords related to taste, ingredients, nutrition, and freshness appeared in 2016-2019 before the outbreak of COVID-19(Corona Virus Disease of 2019), but later new keywords related to "Subscription Service" and "HMR(Home Meal Replacement)" emerged as the untact culture took place. In this study, we analyzed news big data and investigated how consumption patterns change for wellness in the social phenomenon of pursuing simple food and the increase in single-person households. Studies presented that people were trying to improve their health with eco-friendly consumption patterns such as vegan and vegetarian before COVID-19 and showed consumption patterns in preventive dimensions such as polyphenols and immune enhancement after COVID-19. With the results, we re-verified through expert interviews on the derived keywords. We also display practical implications in that large-scale big-data analytics and insights can be easily and quickly obtained through 'Bigkinds' in various areas not covered in this study without installing existing big-data analysis tools or programs.