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코일철근의 직선화 가공성을 향상시키기 위한 마디 형상으로, 철근 축과 마디 사이각 50°, 마디 윗면 폭(crest width) 0.15db, 마디의 종단면 각도(flank inclination) 55°에 초승달 모양 지압면을 가진 생선뼈 마디(fishbone-shaped transverse rib)를 제안하였다. 이 형상은 직선화 기계의 롤러 홈(groove)과 철근 외부의 접촉면적을 넓혀 마디 손상을 최소화하며 직선도를 향상시키고 가공 생산성을 높일 것으로 기대된다. 제안된 형상을 포함하여 마디 각도가 상이한 3종류의 코일철근(SD500D16 강종)에 대한 부착강도 평가를 위해 겹침이음실험을 실시하였다. 3종의 코일철근은 기존 부착강도 평가식에 따른 예측값보다 평균 10%이상 높은 부착강도를 지닌 것으로 평가되었다. 이것은 코일철근의 상대마디면적비가 기존 평가식 유도에 사용된 실험보다 높기 때문으로 판단된다. 부착강도에 대한 직선철근과 코일철근의 상관계수(correlation coefficient)는 0.94이상 이였으며, 코일철근의 부착성능이 직선철근과 거의 유사함을 알 수 있다. 따라서 실험에 사용된 코일철근의 정착길이와 이음길이 설계에 현행설계기준을 적용하는 것이 타당한 것으로 평가된다.


A new deformation of reinforcing bar in coils was proposed to improve a machinability of straightening process, which has crescent-shaped transverse ribs with an inclination angle of 50 degrees, a crest width of 0.15db, and a flank inclination of 55 degrees. The proposed deformation can increase contact area between a surface of re-bar and a groove of a roller during a straightening process and, therefore, it might reduce a damage of ribs, improve a final straightness, and enhance an efficiency of the straightening process. Splice tests were conducted to evaluate bond strengths of three types of re-bar in coils including the proposed re-bar, of which the inclination angles of transverse ribs were 50, 60, and 90 degrees, respectively. Test results show that the re-bars in coils have higher bond strengths than predicted strengths by equations of Orangun et al., ACI 408, and KCI by at least 10%. Correlation coefficients of bond strengths between a straight bar and re-bars in coils are 0.94 and more. Consequently, equations of the KCI code for determining development and splice lengths can be applied to the tested re-bars in coils.