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본 시험은 거세한우 비육우에게 천연소재인 점토광물질과 부추생균제를 비육전·후기에 수준별 첨가급여시 적정수준과 그 효과가 한우육의 이화학적 특성에 미치는 영향을 알아보고자 연구하였다. 공시축은 거세한우 (평균 362±10.4kg정도) 40두를 임의배치 (5처리X4두씩X2반복)하여 시험을 수행한 후 도축하여 육질 성분을 분석하였다. 육의 일반성분 중에서 조지방 (crude fat) 함량은 16.94~21.39% 정도였고, 전단력 (shear force value)은 T4구가 2.41kg/㎠으로 가장 낮게 나타나 통계적인 유의차가 있었다. 또한 콜레스테롤 함량은 대조군이 63.65mg/100g으로 가장 높게 나타나 유의적인 차이가 나타났다. 관능평가의 경우, 연도 및 향미는 T3구 (각 5.50, 5.07점)가 다른 처리구보다 더 높게 나타났다. 지방산 분석결과 oleic acid는 47.07~51.99%로서 그 중 T3구 (51.99%)가 가장 높고 통계적인 유의차를 보였다.


The purpose of this study is to investigate the effect of physiochemical characteristics of Hanwoo steers according to the dietary when supplemented with levels of the clay minerals and leek probiotics (Allium tuberosum). For the test, 40 samples of Hanwoo steers (average of 362 ± 10.4kg) were randomly placed (5 treatments X 4 each X 2 repetitions), and then butchered to analyze the meat composition. Among the general ingredients of meat, the crude fat content was about 16.94 to 21.39%, and the shear force was the lowest at 2.44kg/㎠ in the T4 group, which was statistically significant (p<0.05). In addition, the cholesterol content was the highest at 63.65mg/100g in the control group, indicating a significant difference(p<0.05). In the sensory evaluation, the year and flavor of T3 (5.50 and 5.07 points, respectively) were higher than those of other treatments (p<0.05). As a result of fatty acid analysis, oleic acid was 47.07 to 51.99%, of which T3 (51.99%) was the highest, showing a statistically significant difference (p<0.05).